fredag, maj 07, 2010

Felskodda hästar och uppackning

Ibland händer det att jag stöter på hästar som enligt min mening blivit felaktigt skodda av tidigare hovslagare. Det handlar oftast om hästar som antingen fått fel vinkel eller för små skor. Visserligen kan det vara svårt att avgöra vad som gjorts för fel åtta veckor tillbaka i tiden men ibland är det rätt tydligt. Som ett exempel så hade en häst jag nu skott tre gånger väldigt höga insidor. Det gick ej att ställa vinklarna rätt de två första gångerna, först tredje gången verkades vinkeln korrekt. Var oklar huruvida mina åtgärder skulle fungera i detta fall och att hästen vid nästa skoningstillfälle återigen skulle ha höga insidor. Men efter åtta veckor efter sista skoningen var hovarna, skenbensaxeln, helt korrekt. I och med detta kan jag konstatera att felet inte låg i hästens extriör utan troligtvis hos den förra hovslagarens brist på kunskap.
Ett ganska vanligt exempel som antingen beror på hovslagaren, eller många gånger på hästägare, är för trånga skor. Ska förklara.
Hästens hovmekanism gör att hoven rör sig i sidled vid belastning (enkelt uttryckt). Hoven behöver då plats att röra sig, dvs skon kan inte ligga kant i kant med hovväggen i trakterna.
Första problemet ligger hos både hovslagaren och kunden. Tappskor.
Efter en väl genomförd och korrekt skoning så kan hästen trampa på skon om den hamnar i obalans vid t ex halka eller lek, eller så kan skon fastna i t ex rötter och stenar i hagen. Detta kallas då "tappsko". Det kan uppfattas störande av framförallt kunden, hovslagaren får ofta skulden och det händer att denne skor mer och mer på ett sätt för att minimera risken för "tappskor".
Har t o m hört kunder säga:
"hovslagaren var så bra för hästen tappade inte skorna!".
I realiteten kan det gå så långt att skon egentligen är för liten redan vid skoning bara för att hovslagaren ska slippa åka ut en extra gång och slippa en missnöjd kund.
Ett annat vanligt problem är att många hästar får gå för länge mellan skoningarna. Detta kan bero på ekonomiska problem och slarv hos kunden. Normala skoperioder är 6-8 veckor.
Sen finns det givetvis fall där man av olika anledningar måste frångå det normala men då får skoperioderna ej vara för långa. Vill poängtera att problemet inte rör de fall när hovens sidoväggar flyter utanför skon utan där skon är kort och trång.

Hästen nedan är en häst jag skott i snart två år. Vid ett tillfälle skoddes hästen av en annan hovslagare. Efter åtta veckor såg det ut så här:







Skon är alldeles för trång och kort





Skon syns inte ens bakifrån






Hovarna är dessutom, pga skoningen, av olika storlek. På denna häst har hovslagaren lagt ut skon på den större hoven och lagt den trångt och kort på din mindre. Den mindre hoven behöver mer stöd, dvs ett större utlägg, för att skapa en symetriskt belastning. Här är det tvärtom.






Skon ovan är den färdigriktade skon så som jag vill att den ska se ut för att passa. Nedan är den gamla.





Ser du skillnaden?

I detta fall krävdes en del jobb men kunde ändå justera tillbaka hoven till den form och vinkel jag anser vara korrekt.
Hur ska du veta att din hovslagare är kunnig? För det första bör han eller hon vara utbildad. (finns givetvis duktiga hovslagare som inte genomgått skolan men jag anser att utbildning är lika med ett intresse av att vilja utvecklas och bli bättre).
Sen kan du gärna be hovslagaren berätta hur denne tänker kring din häst och dess hovar. Hur vill han eller hon att din häst ska se ut i hovarna vid nästa skoning och däremellan? Vilka problem vill hovslagaren åtgärda? (Problem finns alltid! Om än små!)
Men det är också upp till dig att berätta hur du uppfattat hästens rörelse mellan skoperioderna. Det kan handla om allt ifrån att hästen känns snubblig till att hästen rör sig lättare. Positivt och negativt. Det ger en säkrare bild över helheten, vad som ska ändras och vad som fungerar.
Dags att byta ämne

Uppackning.
Skodde en ponny som visat en begynnande hälta. Vid visitering och upprensning hittade jag denna uppackning på laterala sidan (utsidan).





Här är det mesta upprensat och väggen uppskuren för att det inte ska packas upp mer smuts och grus, för att låta luften torka upp och för att det lätt ska kunna hållas rent. Uppackningen kryper upp hela vägen till kronranden. För att bevara så mycket stabilitet i hoven som möjligt och för att inte störa de känsliga områden där hornet produceras lämnade jag sista biten kvar. På detta sätt kan ändå kunde lätt hålla rent.





Då uppackningen gjorde pga sitt läge att två sömhål blev obrukbara smidde jag tre nya i tådelen.





Skon hjälper även till att avlasta området. Skulle avlastningen vara otillräcklig är nästa steg ringskor. Hästägaren får nu hålla rent med hjälp av en tandborste och jodopax eller vircon s, en gång per dag. Prognosen är god men kräver engagemang från ägaren.





Här är resultatet sett från sidan.

Detta fall är inget unikt utan ett vanligt förekommande problem. I övrigt hade denna häst mycket god hovkvalité och han var väldigt duktig när jag rensade upp i fickan som bildats.
Hur undviker man uppackningar?
Enklast är regelbunden hovvård. Har man en miljö där uppackningar är vanligt förekommande på fler hästar så kan fotbad med vircon s vara en bra förebyggande åtgärd.

Ha det gott!

4 kommentarer:

Irene sa...

Tack för intressant inlägg!!!

Känner igen problemen och kan vara jättebesvärligt när de kommer in i en period med upprepade tappskor. Hoven blir trasigare o trasigare o tillslut finns inget att spika i. Det ÄR väldigt jobbigt för oss ryttare o för den stackars hovslagaren (även hästen).

Problemet med hålväggen är en mardröm, men som du säger går det att få bukt med om allt angripet horn blir bortrensat. Jag gjorde så efter att min häst varit på klinik o fått hornet uppskuret att jag sprutade virkon varje dag med en stor spruta (utan spets) i hoven för att spola bort bakterier. Funkade bra. En annan gång fick jag rådet att spraya med Gentianaviolett. Fungerade det med. "Bara" att låta hornet växa ner igen.

Hovslagaren sa...

Kul att höra! Självklart kan tappskor vara ett stort problem och givetvis måste man som Hovslagare ta hänsyn till det. De fallen jag ser handlar om extremt trånga skor.
Det finns ju alltid andra lösningar som både ägaren och hovslagaren kan göra. Boot t ex. Som Hovslagare kan man lägga ned lite extra tid och slipa av, runda skon. Man kan även plasta upp en vägg i vissa fall. Först och främst måste man ta reda på varför skorna inte sitter kvar. Är det steningt eller mycket rötter är det svårt att hitta andra lösningar. Kliver hästen av sig skorna är det lättare.
Men att sko extremt tajt kan ge upphov till långvariga hältor och andra problem.
Uppackningar och bölder är aldrig kul men i detta fall är prognosen mycket god!
Kul att du är intresserad!

Irene sa...

Ang. hålväggar / bärrandsröta mm. Hade flera hästar som fick problem, även shettis o halvblodsunghästar. Vi har "blålera" i hagarna o tydligen frodas dessa organsismer (bakt.-virus-svamp?)där. Jag gjorde ett val. Hästarna går på ridbanan (grus) så fort det är blött i hagarna. Mockar där varje dag förstås. Efter det har vi aldrig haft problem. Tve, tve, tve ....

Hovslagaren sa...

Ja, har en del kunder som väljer gruspaddock vid lerperioderna. Ang blålera så är det den ytliga leran som är "förorenad", det stämmer.