lördag, mars 27, 2010

Vatten på kvarn'

Hovslagarföreningen bjuder in till årsmöte och håller en tre dagar lång prinsesstårta med smaskiga föreläsningar! Så kunde det lika gärna stått i lokalposten!
Första dagen avklarad med föreläsning av t ex den mångfaldige världsmästaren i Hovslageri, Grant Moon. Mycket intressant!
Även en framstående veterinär vid namn Sara Nyman, vilket länge forskat kring sjukdomen, fång, föreläste ang de senaste forskningsrönen. Dels fick jag vatten på min kvarn gällande hästägares generella avsaknad av kunskap kring foder och i vilken, så stor, omfattning det orsakar fång. T ex har de flesta ingen aning om vilket näringsinnehåll och värden höet eller hösilagebalarna de köper har. Om de nu råkar få en foderanalys i handen har de heller ingen aning om hur de ska förvalta de uppgifterna och skapa en vettig fodergiva! Ok, det är klurigt med att få ihop den biten men idag finns dels hjälpmedel, gratis, på internet. (hippocampus t ex) eller för en mindre kostnad kan SLU eller Hushållningssällskapet göra en foderstat åt hästen. Ett annat mycket större problem är att många byter hösilagebal utan invänjning, köper de billigaste från olika bönder från gång till gång, vilket är ENBART en tickande BOMB! Att sedan köpa dyra tillskott som t o m säljs som fångmotverkande medel mm kan klassas som djurskyddsfall i framtiden!
Men hursomhelst är väl det största problemet att hästägare ger sin häst alldeles för mycket kraft och för lite stråfoder, alternativt, för mycket av båda! En undersökning av högpresterande hästar i Sverige vid en större anlägning visade på att det inte gav något ändrat resultat av på de hästar som enbart utfodrades med stråfoder under en längre tid.
Högpresterande.
Hur många timmar i snitt tror ni att våra hästar på hobbynivå, även i tävling, arbetar per vecka?
Svaret är ca 4,5 tim i veckan! Vilket är ganska lite, eller hur?
En sån häst gör man snarare en otjänst genom att ens fodra med kraftfoder! Men detta är känsligt i det flesta stall. Man gör som man alltid gjort. Hoppas framtiden kan få fler att utbilda sig, ens om något, för att få ned antalet hästar som drabbas av foderrelaterade sjukdomar. För det är inte enbart fång som kan drabba en häst vid rubbad ämnesomsättning. Kolik, foderstrupsförstoppning, fång, hovkvalité mm.
Fick även nya utfodringsråd gällande hästar med akut fång. Har ju lärt mig att man bl a ska ge fjolårshö. Men kan vara minst lika illa som det hästen åt och drabbades av såvida man inte vet vilka värden fjolårshö har! Ett hö som är ett år gammalt har kvar sina näringsvärden som vid skörden! Det som försvinner är vitaminer! Vad ska man göra då? Man måste för det första ha en analys på fodret. Vill man få ned sockerhalten ytterligare kan man blötlägga det i 20 min och skölja det då det lättlösliga sockret då löses upp. Finns även andra alternativ vilket får återkomma som ett eget inlägg inom kort!
Dags för dag två, en skiva till av prinsesstårtan!


Inga kommentarer: