Fick ett samtal härom dagen gällande ett akut ärende. Jag tyckte det lät rätt intressant.
Den information jag hade fått före besöket var följande:
Ettåring med hovböld vilken blivit opererad inne på klinik tidigare i veckan. Kunden hade sedan fått byta bandage varje dag i ca 4 dagar. Sedan skulle hovslagaren kopplas in och ett beslag skulle läggas på för att skydda ingångshålen. Sula hade rekommenderats.
Den informationen sade mig att troligtvis sitter bölden i sulan eller i lamellranden. En ordination av veterinären hade givits så min uppgift skulle i princip endast vara att t ex lägga på en sko med täckande sula efter att ha rengjort böldens gångar och fyllt dem med tjärdrev eller liknande.
Problemet var följande. På plats kunde jag endast se två mindre öppningar på hovväggens framsida. Att hålen var små tyder på att de dränerats och bölden verkar varit av lindrigare art. I annat fall skulle en större del av väggen skurits bort och troligtvis gipsats. Att lägga på en sko med sula i detta skede skulle i princip endast verka som skydd av hästen egna sula, vilken framstod som tillräckligt skyddad redan. Hovböldens öppningar skulle ändå vara helt oskyddade. Nu var arbetet med hoven inte lika tydligt längre.
Följande information fick jag på plats.
Hästen hade veckan före mitt besök visat en kraftig hälta varför en veterinär ringdes ut. Denne kunde konstatera en svullnad runt kotan och upp en bit vilket gjorde honom osäker på om det kanske kunde vara en senskada. Veterinären ville att kunden åkte in med hästen till klinik för säkerhets skull där de snabbt kunde konstatera att hältan berodde på en hövböld.
Det är helt klart att en veterinär ej kan kunna allt, speciellt inte om man dessutom arbetar med diverse djur. En veterinär som specialiserat sig på just häst eller en hovslagare hade troligtvis ganska snabbt kunna konstaterat en hovböld. Jag ska förklara varför.
Det första man gör är att se om hältan kan uteslutas till hoven eller ej. Finns det någon ökad värme i hoven? Är digitalpulsen i kotan förstärkt och i så fall på vilket sätt? Pulsen kan kännas olika beroende på hältans art. Visar hästen någon ömhet vid tryck av visitertången? Finns det någon svullnad i området? En svullnad i kring kotleden och uppåt brukar indikera på hovbölder.
Nästa steg är att lokalisera själva bölden, dels med hjälp av visitertången, värmen i hovväggen och det visuella.
Hade jag själv öppnat upp denna böld så hade arbetet varit enklare. Då hade jag själv kunnat avgöra nästa steg i behandlingen. Nu hade jag en något otydlig ordination från kliniken som givetvis hade stängt när jag väl var ute hos kunden. En skriven ordination till hovslagaren hade varit en lösning.
Med den informationen jag själv hade skapat mig på plats så anser jag att bölden inte bör fyllas igen och förslutas. Detta kan i sin tur innebära en grogrund för bakterier och svamp. Men att gå emot om än en otydlig ordination från veterinären ville jag inte heller göra. Denne kunde ju ha information från själva ingreppet som inte framgick vid min visitation av hoven.
Kunden får fortsätta bandagera över helgen tills jag fått en mer utförlig information av ansvarig veterinär.
Återkommer givetvis efter nästa besök.
lördag, augusti 08, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar