tisdag, juni 08, 2010

Sommarlov och hovar!

Härligt att sommaren äntligen är här!
Så här års är det många hästar som får lite sommarlov och får gå ut på sommarbete. De flesta hästarna som kommer ut på bete får då även en paus från sina skor och det är en bra tid för hovarna att få stärka upp sig inför hösten.
Om man väljer att ta av skorna på hästen så bör vilotiden (från skor) vara minst åtta veckor, gärna tio. Ska förklara varför!
En häst som gått skodd en längre tid vänjer hovarna vid att det finns ett slitageskydd utanpå själva hoven. Det gör att när de inte längre har skor så sliter de flesta på hovarna mer än en oskodd häst de första tre till fem veckorna. Ofta går väggen sönder i höjd där sömmen suttit. Först efter denna tid börjar hovarna stärka upp sig och vänja sig vid att inte längre ha skor på sig. Sedan får man räkna med en nästan lika lång period innan hoven hunnit ikapp och vuxit till sig. Därför passar det också så bra nu när gräset ligger som en matta under hovarna. Det blir mjukare och slitaget mindre.
Skulle man ta av skorna på hästen och sedan försöka sko den efter tre till fem veckor så har hästen (i de flesta fall!) endast slitit på hovarna och det kan vara svårt att hitta tillräckligt med vägg att sömma i.
Självklart finns det undantag som sagt!

Sen finns det de hästar som inte klarar av att gå barfota. I det flesta fall beror det på avel.
Många alternativa "barfotaverkare", "hovvårdare", "hovspecialister" eller vad de väljer att kalla sig, anser att ALLA hästar klarar av att gå barfota med hänvisning till vildhästarna. Jag har en helt annan syn som bygger dels på kunskaper från ren fakta men även erfarenheter. Det jag vill ta upp i detta inlägg är aveln. Största anledningen till att våra hästar inte klarar av att gå barfota är att vi inte tar hänsyn till hovarna när vi avlar. I det vilda sker ju en naturlig avel.
I följande fall så har denna unghäst så sköra hovar att han har blivit tvungen att få på sig skydd i form av skor redan som ettåring. Nu, då han går på bete hela sommaren, har hovarna helt klart blivit bättre men ändå är han fortfarande ömfotad.
Då jag inte kan/vill sko honom men ändå ser vikten av hans betesperiod så har jag fått använda alternativa metoder till skor. Vid själva betessläppet plastade jag upp en "sko" och fyllde sulan med Equi-Pak. Det fungerade bra men var ingen långsiktig lösning. Nu, allteftersom, att hovarna stärks upp, så har jag använt en produkt som heter Sole Guard. Det är en massa som ligger på hästens egna sula som en extrasula. Den tar emot stötar och stabiliserar hoven. Denna produkt är framtagen för oskodda hästar.

1 kommentar:

Natalie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.