Förutom att det är skönt att jobba i värmen (dvs allt över -4!) så underlättar det för mitt personliga intresse, löpningen.
Förutom vikten att träna för yrkets skull så är jag lite av en människa som älskar utmaningar vilket ni kanske framgått i bloggen.
Jag har förutom Stockholm maraton och andra kortare lopp under året anmält mig till ett långlopp på Lidingö 28 april, 50 km totalt... Gulp!
Nåväl, ska väl ta mig runt i alla fall och det är underbart att få slippa snön och isen på löpassen nu!
Arbetet i Stockholm flyter på och jag börjar få fullt upp, kul!
Vissa väldigt små kunder har det blivit också och trots att jag kryper runt på knäna så ska de ju också få fina hovar. Nu råkar, Ivan här vara extremt snäll så det underlättar ju såklart!
Fick ett intressant mail av en läsare gällande följande.
Tyckte det kunde vara ett bra inlägg!
"Har läst din blogg tidigare men glömt av den ett tag, men nu hamnade jag här igen då jag försöker hitta en lösning till min stackas ömfotade häst...Det här blir långt men behövs lite bakgrund.
Han är en quarter på ca 570 kg med platta ganska små hovar som gör att han har extremt jobbigt att gå barfota.
Tyvärr så är han klumpig/klantig av sig dessutom så nu i vinter har han broddtrampat sig upprepade gånger i kronränderna vilket gett upphov till skador i tillväxten. Har försökt att ha boots i hagen men med närmare metern snö har det inte fungerat... Att han sen tidigare dessutom har gamla skador som nästan helt vuxit ner gör inte hoven mer hållbar.
Spiken i kistan kom nu i början av året, han klev ut i djupsnön i hagen och trampade av sig ena framskon, med viss möda så gick det att få fast en sko igen men bara ett par dagar senare trampade han sig med brodd och orsakade en ganska rejäl skada som inte bara tog i kronranden den här gången utan hoven sprack även nedåt. :(
Vid nästa hovslagarbesök konstaterade både jag och hovslagaren att det där kommer det vara svårt att få en sko att sitta i och väljer att sko av honom. Det har gått bra till nu för 2 veckor sen då det började töa och bli isigt/hårt. Så länge det var mjuk och fluffig snö hade han inga problem att röra sig ute, men nu är det en pina. Han har trakterna kvar men sen finns det inte mycket hovvägg.
Har hittat ett sjukbeslag, www.soundhorse.com som vi ska lägga på honom nu men det känns som man stänger in hoven så mycket.
Min hovslagare föreslog att vi när det torkat upp till våren skulle prova att limma på aluminiumskor med Adhere.
Vet efter att ha läst din blogg att du jobbar mycket med plaster så jag undrar om du nån gång har limmat på skor helt utan sömmar, med den produkten och hur det har fungerat?
//Maria"
Hej, Maria!
Känner igen problematiken och tycker att det låter som en god idé att limma på ett par aluminiumskor. Gärna med lite överrullning om möjligt. Sidokappor är nästan ett måste. De skall då ej ligga dikt mot hovväggen utan plasten måste kunna få plats mellan kappa och vägg!
Kan vara en god lösning att första tiden även fylla upp hovarna med Equi-pak p.g.a sulömheten.
Låter som du har en duktig hovslagare som tänker i rätt banor.
Det är dock ej optimalt för långvarig hårdare ridning och de sitter troligtvis ej lika länge som vid normal skoning. Brukar fungera bra upp till 4-6 veckor max.
Jag vet att jag har en bra bild på en limmad skoning med Equi-paksulor dessutom men måste leta upp den och återkomma!
Finns några viktiga saker att tänka på för att få det att fungera.
1. Hoven verkas och rensas upp extremt noggrant.
2. Den måste rengöras och torkas enligt rätt torktid (använd gärna thinner eller liknande, dock ej aceton innehållande olja!!)
3. Om möjligt så försök få i två-tre söm i hoven. Resten av sömhålen borras upp. Där greppar plasten.
4. Skon måste även den rengöras. Sen får man INTE ta i skons "hovsida" med händerna då det hamnar fett på den och plasten fäster ej.
5. "distanser" måste användas för att skon ej ska ligga direkt mot hoven. Som små brickor med självhäftande yta som fästs på skon. Dvs mellan sko och hov ska plasten få plats. Som med kapporna!
Sedan gäller det att arbeta snabbt som blixten.
Skon och plast ska vara förberett så när hoven torkats upp ska allt på plats!
Plast på hoven.
Plast på skon.
Tryck och vrid skon på plats, torka bort överflödig plast som hamnar mot hästen sula och kan därmed ge tryck. Använd latexhandskar t ex.
Sedan plast på utsidan av hoven/skon.
Tillslut plastfolie runt paketet.
Belasta ej hoven innan allt härdat!
Sedan söm i det horn som går att få fäste i om möjligt.
Allt enligt beskrivning av Vettecs Europarepresentant, Cristoff Müller som lärt upp mig.
Lycka till och hör gärna av dig med text och bild på resultatet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar