onsdag, december 07, 2011

Snö!!

Äntligen är vintern här (beroende på vart du befinner dig förstås!)
I Skövde ligger dock ett vitt täcke över landskapet och som genom ett trollslag syns en positiv förändring på hovkvalitén. Rena och fräscha!
Sen är det rätt trevligt att jobba i den torrare luften som kommer med snön och minusgraderna, speciellt när solen tittar fram.


Tänkte kort visa hur en lamellrand kan se ut på en häst med fång.


Detta är en bakhov. Notera hur bred lamellranden är i tådelen jämfört med övriga hoven.


Här syns tydligt de blödningar i lamellerna som är ett symtom av fång. (varför det blir så kräver ett eget inlägg men kortfattat handlar det om att sambandet släpper i hoven när hästen får fång och lamellen orkar inte hålla ihop väggen. Lovar att återkomma om detta, rätt säker på att jag nämnt det i tidigare inlägg om fång också!)



Samma bakhov innan verkning. Notera den långa tån och brytningen i väggen.


Efter verkning och skoning. I detta fall vill jag få tillbaka hoven i balans och tycker en sko med sidokappor fungerar bra.


Tänk er en linje en tredjedel på strålen från strålens spets. Där under ligger hovleden och där vill vi ha lika mycket stöd framför som bakom.



Bredaste punkten bör ligga i linje med hovleden. I detta fall gick det att åtgärda rätt så bra.

Må gott!

1 kommentar:

Pernilla sa...

Hej Hovslagaren! jag undrar vad du tror om de här "Joursulan" som man kan ta ur och sätta i själv? eller kan man lika gärna ha vanliga snösulor under skon? skånsk vintern kan ju vara mest gegga... andra tips mot snöklamp? ett alternativ är ju oskodd, men om det blir hårt och ingen snö så behöver hon skor.
En annan fråga om dina åsikter kring "vildhästmetoden" och bakfotaverkning. Det har varit artiklar i bl a tidningen Equipage de senaste numren. De säger ju bl a att 95 % av hästarna ha strålröta, att en frisk stråle ska se ut som en trampdyna. Ja jag är tveksam till det och tycker att om hästen behöver skor så ska den få. vad säger du om det?