tisdag, juli 19, 2011

Nytt försök då!

Tackar Irene för ett tappert försök att hitta mitt borttappade inlägg jag skrev igår. Problemet är ju att jag använder en "app" på min superhäftiga, högteknologiska, superduper smarta "smartphone". Vilken INTE autosparar! Men nu så kommer jag spara var femte minut.
Ok! Ett nytt försök, dock ej ett tretimmars inlägg men håll till godo!

Först och främst vill jag gratulera min praktikant, Björne, som lyckats få sig en plats på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, Hovslageri!
Med högsta möjliga poäng i de svåra antagningsproven med tuff konkurrens bland 60 st som blev kallade så fick han tillslut ett JA! Hipp hipp hurra!!
Grattis Björne, det är du verkligen värd efter allt slit det senaste året!



Björne in action

Själv så är det högsäsong för min del med tävlingshästar och sjukfall av diverse slag. Ofta hänger de ihop. Eller så kommer skadorna fram pga den mer intensiva ridningen. Ökad påfrestning helt enkelt!

Under sommaren har ytterligare en praktikant anslutit sig under mina vingar. Christoffer har utvecklats i rasande fart och det är en tillfredsställelse att se när det går upp ett "aha" för honom, när det förr så svåra blir självklart.


Då jag själv bl a specialiserat mig på att arbeta med diverse plaster till hovar så var det självklart att även den kunskapen skulle läras ut.


Här är Christoffers första EquiPaksula som han gjort helt på egen hand. Snyggt! (Måste nog fälla en tår!)

Dessvärre har min käre vän och kollega, Emil, fått en senskada (måste väl räknas som arbetsskada?!)
Skämt åt sido så är det mycket synd om honom just nu då han endast får gå korta promenader i koppel, inget hopp och lek eller kattjagande!


Men har får simma obegränsat i alla fall. Eller rättare sagt så har veterinären ordinerat simning.
Skönt för honom, tänker ni nu. Problemet är ju bara att Emil råkar vara en större badkruka än jag!
Dvs jag ligger väl inte högst i kurs som tvingar honom att simma varje dag...
Men de soliga och varma dagarna så tror jag han tycker det är rätt ok.
JAG klagar inte i alla fall!














Dessvärre så är ju varenda strand jag hittar försedda med dessa märkliga skyltar! Tacka vet jag skärgården!

Som sagt så är det högsäsong för min del och här kommer lite bilder med kort förklaring:



Denna bakhov har haft en hovböld vilket gjort att mediala (inre) trakten är i princip obefintlig. För att den ska få växa ned i lugn och ro så har jag skapat en avlastningssko.






Detta är en böld på en fånghäst med en trolig förändring av hovbenen. Notera den nya vinkeln på högra hoven samt brytningen i väggen på den vänstra, ännu ej åtgärdad.



Detta fall är ett fall av slarv eller okunskap av tidigare hovslagare. Hästen var skodd endast två veckor tidigare innan jag kopplades in på fallet. Den hade då blivit halt på en av hovarna och även veterinär misstänkte att det berodde på skoningen.
Det var första gången hästen blev skodd av denne Hovslagare vilket visar på hur snabbt det kan gå.


Skorna var för korta, för trånga och var ej tillpassade efter hovens form. Verkningen var otillräcklig och i fel vinkel.
Ovan ser man hur det redan blivit belastningsskador på ballar och traktvägg.
Förutom den felaktiga belastning hoven utsattes för (notera, under endast två veckor) så låses hovmekanismen så pass att blodet inte skjuts upp i benet som sig bör samt att den stötdämpade effekt den ska ha försvinner.





Samma hov efter min skoning.
Ett glädjande samtal från hästägaren några dagar senare kunde konstatera att hältan var som bortblåst och svullnaderna i benen (vilket berodde på den låsta hovmekanismen) var borta!
Det är ju kul när man med rätt skoning kan få ordning på problemet men samtidigt frustrerande att så ofta se så många fall av slarv, lathet eller okunskap hos hovslagare som hästägaren lagt sin tillit hos.

Nåväl! På återseende!


Petra Holm är den duktige fotograf som tog denna bild inför ett reklamjobb. (Är jag fotomodell nu också?! Coolt i så fall!!)
Psst! Kolla in hennes fina quarterhästar på www.hqh.nu

2 kommentarer:

Lisa sa...

Hallåååå Hovis!
Äntligen har du börjat uppdatera igen, på tiden!!!
Jag har lite frågor och funderingar. Nämligen så att jag blivit med "tappskohäst". Förnuftet säger såklart att det är någon brist inifrån. För fötterna går sönder. Han är enligt min hovis skodd alldeles för trångt fram, precis som på bilden du visade med de ansträngda ballarna. Dessutom med kappor på sidorna. Så sidorna är väääldigt höga och raka. Fram är skorna runda, som för att underlätta överrullning, du vet säkert vad jag menar för slags skor. Det verkar som att "kvalitén" är bättre på framfötterna, där sitter skorna. Men han blev jagad i hagen, i stressen drog han av sig båda skorna bak och innan jag fick ut hovis hade han dessutom trampat sönder fötterna och var duktigt halt i ett bakben. Hovis kom ut, fick fila till skor då de var "förstora", han behövde smalare och mindre sko för att inte trampa av sig dem. Han har gått med boots men fick såklart skavsår. Så jag plockade av dem, och nu står jag här med en trasig fot igen, 2 dagar efter att jag tagit av dem. Den här gången var han ju nyverkad, 2 veckor sedan han fick nya skor bak. Sömmarna drog med sig rätt mycket utav sidorna.. Och hovarna känns mjuka, och sulan är mjölig!! Det känns som att något inte är rätt, och han behöver något tillskott för att stärka fötterna.. Hur ska han annars kunna bli min distanshäst! Nu är det så illa att jag inte vet om det går att slå på en till sko, men kanske plast är ett alternativ?! Tror dock inte min hovis pysslar med sånt.. 3 dagar efter att han fick på sig skor igen så var hältan borta, så hoppas han inte blir halt igen nu då det är samma ben.
Nåväl, jag tror ju att detta grundar sig i någon brist. Och han behöver tex probimin. Eller har du något förslag?
Mvh Lisa o hästarna

Hovslagaren sa...

Hej, Lisa med hästarna! Ja det är väl på tiden att jag kommer igång igen med bloggandet...
Låter som att ni är inne i en ond cirkel. Givetvis finns många olika orsaker till att hästarna trampar av sig skor. Istället för att fundera på olika tillskott så kolla först genom analysen av stråfoder och ev kraft. Det är ju höstens och vinterns foder som nu visar sig i hovarna. Finns väldigt lite forskning kring just tillskottets påverkan på hovkvalitén.
Vad var det för häst du hade?
T ex fullblodshovar kan tendera till att bryta i väggen och bli utflutna. Dvs de växer mer på bredden än på höjden. Då spricker det lätt kring nitarna och de liksom öppnar sig.
Är din hästs hovar raka på båda sidor eller mest insidorna?
Hursomhelst låter det som att du tillsammans med din hovslagare försöker hitta orsaken till de avtrampade skorna.
I första läget kan givetvis plast vara ett alternativ. Om inte annat för att skydda den delen av skon som ligger utanför hoven. Sen kan man tänka sig en kortare skoperiod en tid där A och O blir att få hästen att behålla skorna då de får återhämta sig. Tex 4-5 veckor.
Ibland kan det även vara så att enda alternativet är att dra av skorna och låta hästen vila på bete. Det krävs då ca 10 veckor om det ska ha önskad effekt. Underlaget på betet får ej slita för mycket, gräs brukar inte vara några problem. Men då får givetvis inte hästen ha ont under tiden.
Vet inte om du blivit något klokare och det är givetvis svårt utan att träffa hästen.
Hoppas det löser sig!
/Thomas