Alltid kul med frågor!
Här är den senaste gällande ev strålröta:
"Hej! Vilken intressant sida! Kommer absolut titta in här då och då! Då du skriver att du gärna tar emot frågor kommer här en... Jag har en halvblodsvalack på 6 år som har väldigt djupa strålfåror på 3 hovar. För 3 veckor sedan började han visa en diffus hälta. Efter böjprov UA började vi misstänka strålröta. Han är inte så djup i själva strålen utan sprickan är som djupast (3-4cm) precis mellan ballarna och fortsätter upp till kronranden. Läste ditt inlägg som fanns angående strålröta, är virkon ditt bästa tips? Har behandlat med jodopax (1:2) varvat med gentiana. Hältan är bättre nu efter en dryg veckas behandling men ej bra. Ska man lämna en bit gasbinda med tjära i hoven eller är det bättre att låta det vara öppet? Han visar ingen hälta på asfalt, dock syns hältan på böjt spår på ridbanan. Gissar att det beror på att han då får tryck på ballarna. Skulle ringskor kunna vara ett alternativ? MVH Sandra och hästen Cobben"Sandra, tack! Roligt att du hittat hit och att du finner min blogg intressant!
Gällande din hästs hälta så låter det onekligen som att den har strålröta. Även om mittstrålfåran inte ser så djup ut så kan det ligga en ficka under översta lagret. Hursomhelst så verkar "rötan" gå ganska högt upp i din hästs fall.
Jag upplever att det egentligen finns två sorters "strålröta".En där bakterier, svamp eller liknande angriper strålen och äter sig ned i fickor, fåror mm.
Den andra varianten kan bero på en inaktiv stråle, alternativt att den inte får plats pga trång skoning, trånga eller höga trakter.
Båda kan göra ganska ont för hästen.
Behandlingsmässigt så arbetar jag på olika sätt.
Om strålen verkar vara angripen utifrån så börjar jag med att skära rent strålen och rensa upp strömfårorna. Sedan tvättar jag rent med t ex vircon s. Är mittstrålfåran djup så rekomenderar jag att man använder kopparsulfat tillsammans med tjärdrev. Gör små "bollar" med tjärdrev och kopparsulfat som du trycker fast i mittstrålfåran. Pensla gärna med tjära som avslutning.Upprepa detta en gång per dag i ca en vecka till att börja med. Sedan varannan dag veckan därpå.
Ofta kommer detta i samband med att hagarna gått ifrån nästintill torka till blöt lera eller om hästen blivit trång/hög i trakterna. När strålen är för torr så bildas små eller stora sprickor där bakterier, virus och svamp får en plats att gro. När sedan blöta perioden kommer så kan det gå ganska fort!
Är det blött ute och hästen står på box nattetid så är spån att föredra före torv!
Halm är ett bra mellanting och dessutom trevligt för hästen.
Om strålen ej verkar angripen och inte luktar illa men ändå får "strålröta" (dvs mittstrålfåran blir onormalt djup och/eller kryper upp mot karleden) så beror det troligtvis på att hovmekanismen inte fungerar som den ska.
Antingen är trakten för hög och strålen får inte jobba som den ska, eller så är trakterna så trånga att strålen inte får plats och hovmekanismen låses, dvs funktionen försämras. Då kan det bli som ett "skavsår".
Ofta ser jag detta på hästar med alldeles för trånga/små skor. Eller om den går barfota så har man inte öppnat upp och givit plats för strålen vid verkning.
Här är en normal hov där strålen givits plast att arbeta korrekt
Behandlingen i dessa fall är att skoningen ändras och oftast breddar jag skorna så hela hoven får en chans att "arbeta" som den ska! I ditt fall kan ringskor vara ett bra alternativ då de fördelar vikten och stabiliserar strålfåran och därmed hindrar den från att gnida sig upp och ned.
Hoppas det var lite svar på din fråga?
Skicka gärna bilder och berätta hur det går!