söndag, december 20, 2009
Broddfunderingar...
Brrrrr! Fy tusan vad kallt det är ute nu (och i det flesta stall också!). Verktygen blir så kalla att jag, trots handskar, får köldskador efter några minuter! Skämt åt sido så är jag ganska nöjd och glad över att vintern ÄNTLIGEN är här. Hoppas nu den får stanna ett bra tag och att snön får ligga länge. Jag har nämligen sett bara på några dagar efter att snön kom hur hovarna direkt blir bättre och att de hästar med antydan till strålröta blivit mycket bättre. Rena och fina!
Med snön kommer även snösulor för de flesta hästarna och för vissa även skor med fyra broddhål. Jag brukar ofta få frågan gällande fyra broddhål eller inte och mitt svar blir alltid att det måste kunden själv fundera ut. Självklart ger jag råd och berättar om fördelarna men även nackdelarna och ibland är det som att välja mellan pest eller kolera.
Så här tänker jag. För det första måste man själv ha koll på om hästen verkligen behöver fyra broddar i varje sko. Klart svårt om man har en ny häst, finns det möjlighet kan man ju alltid fråga tidigare ägare. Sen får man fundera på VAR man kommer att rida och i vilka situationer de krävs så bra grepp som möjligt.
Vad jag menar med att man får välja mellan pest eller kolera är detta.
Fördelarna med fyra broddar är helt klart att hästen får ett mycket bättre grepp och framförallt minskar risken för halkolyckor som kan skada såväl häst som ryttare. Vissa hästar skjuter ifrån med bakdelen och kan vid is och snö behöva greppet den får från tå brodden i ifrånskjutet.
Nackdelarna med brodd även i tån är framför allt risken för svåra balltramp då hästen kan med bakhovens tåbrodd skada sig på framhovarnas senor, karleder och ballar. Sen är det så att hästen har ett glidmoment i sin landning speciellt i trav vilket kortas nämnvärt med fyra brodd. Med ett ökat grepp under en längre tid påverkas lederna pga detta.
Man kan ju alltid börja med två broddhål och rida lungt och undvika riktigt isiga ställen. Har ändå hästen svårt för sig med två broddar i varje sko kan man ju byta till fyra broddar.
Vill även höja ett varningens finger vid in och utsläpp i stall med slipad betong (önskvärt enligt Mickael Ventorp, SLU, är ett betonggolv med minst 5 mm djupa fåror för greppets skull). När hovarna är fulla med snö och is då de kommer direkt från hagen och kanske har bråttom in till boxen är halkrisken stor!
Nog om detta!
Fick häromdagen veta att min utbildning är (idag) den enda som är godkänd av Jordbruksverket och snart även den enda som är godkänd av Europeiska hovslagarförbundet, vilket innebär en öppning för att få arbeta som hovslagare i t ex Tyskland. Fick även veta att inom en snar framtid kommer (ev) en ändring i lagen som säger att ENDAST hovslagare som är utbildade på en skola som är godkänd av Jordbruksverket kommer få arbeta som hovslagare i Sverige. Hmm... tåls att tänkas på. En certifiering av hovslagaryrket är på gång och detta är ett steg mot den. Kommer troligtvis hända en hel del under 2010 vilket jag anser är positiv för yrket. Förhoppningsvis blir hästägarna mer noggranna med att välja hovslagare. Kan även tänka mig att försäkringar mm inte gäller om man tar ut en hovslagare som då inte är certifierad eller som inte har en godkänd utbildning.
Ha det gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Bra förklarat där :)
Hej!
Halkade in på din hemsida av en slump, sökte på ardenner o hovböld. Nu blev det trevlig läsning här :-)
Intressant det du tar upp om en uppstramning när det gäller vem som får utöva hovslageri. Bra att det ställs krav så att man vet att den som sköter hovarna håller en viss nivå. Men, om man har svårt att hitta hovslagare idag hur bli det sen? Här i nordvästra Skåne har de flesta fullt upp o vi har haft tur som fått tag i nån överhuvudtaget. Men alla har inte varit bra, det ska tilläggas...De som är duktiga har inte tid för fler. Om man som jag har en ardennerdam på ett ton så kan det vara stört omöjligt....Hon är väluppfostrad, men det lockar inte ändå. Hoppas bara att fler utbildar sig!!
Tänkte höra med dig om du har nåt tips hur man kan förebygga/undvika hovbölder? Vår ardenner går oskodd o har stora problem med ständigt återkommande (stora!!) hovbölder bak. Utgångshålen (om inte vet. karvar hål) är ofta baktill ovanför ballarna och blir ca 5-8 cm stora. Läskigt man kan se in i hoven....Är orolig för att det kan förstöra hoven o ge bestående skador! Har ingen hovslagare att rådfråga för tillfället, så jag blir jätteglad för ett svar :-)
Om hon behöver nån sko ev. med sula (?) kan jag ju alltid boka tid på Regiondjursjukhuset i Helsingborg, där finns en som är både vet/hovslagare.
Som sagt det var trevligt att läsa om din vardag som hovis o kul om du har lust att svara ;-)
Hälsningar från Ann-Marie
Hej, Ann-Marie!
Kul med en ny läsare!
Gällande din "ardennerdam" så är min första tanke att hon troligtvis ständigt behöver skor för att avlasta bärranden pga hennes vikt och hovkvalité. Huruvida hon behöver sulor eller inte är svårt att svara på utan att på plats kunna se hovarna. Ett par rejäla skor (13 mm) bör i alla fall vara till en stor hjälp. Det är relativt vanligt bland just ardenner att hovarna inte håller pga av deras vikt. Självklart spelar avel, foder och miljö en stor roll men de flesta ardennerhästar jag stöter på som dessutom utför något slags arbete klarar helt enkelt inte av att gå oskodda. Gällande foder kan du prova ge henne tillskott så som Enzion eller Biotin. Det tar tid innan man kan se ett resultat, 6 mån upp till ett år i vissa fall. Detta och väl utförd skoning var sjätte till var åttonde vecka skulle jag nog prioritera i första hand. Återkommer bölderna ändå bör ev sulor läggas på. Detta SKA alla hovslagare kunna lägga på efter att de behandlats. Nästa steg för att avlasta hoven ytterligare är ringskor, dvs en sko som är ihopsvetsad med en spång mellan traktarmarna.
Jag tar även med mig frågan till mina kollegor. Maila gärna bilder.
thomas@estrin.nu är min adress.
Tråkigt att du har svårt att få ut någon hovslagare. Ett tips är att försöka få tag på någon/några som tävlar inom hovslageri på ardenner och behöver träningshästar som dessutom är snälla!
Tyvärr befinner jag mig i skaraborgs län och resekostnaden skulle nog bli lite väl extrem! Annars hade jag gärna hjälpt till på plats!
Mvh Thomas
Skicka en kommentar