torsdag, december 10, 2009

Försök till förklaring!

Ja ha! Får väl ta tag i det här igen då jag lovar till höger och vänster om snabba svar! Hoppas ni orkat vänta. Hi hi!

Lotti skrev som sagt om vår unghingst för ett tag sedan som haft en del problem med hovarna. Enklast är om ni tittar in på hennes blogg och läser mer! KLICKA HÄR!
Dallas, som hästen heter, är en Quarterhäst född -08. Han hade redan i våras en del uppackningar som gick att behandla utan större komplikationer. Under sommaren blev hovarna mycket bättre. Dessvärre fick han under de sista veckorna, då det var väldigt blött i marken pga en regnperiod, kraftiga hovbölder och uppackningar i alla fyra hovar. Dessa kunde jag dränera och behandla men påverkan på hoven var rätt kraftig så som sista åtgärd fick jag sko honom i fram. Gällande själva "näbben" vilken kan förknippas med en fånghov kommer av denna påverkan. Då han avlastat trakterna har hoven fått en högre belastning i tådelen. Detta kan även jämföras med en bockhov där trakterna skjuter i höjden. Han har idag normal hovform men fortfarande alldeles för tunn sula. Med fortsatt skoning och hovvård så bör hoven inom kort återfå sin naturliga styrka.

Kortfattat kan man säga att pga hovbölderna i trakterna fick hoven en belastning likt en bockhov. När dessa bölder åtgärdades återfick hoven en normal belastning vilket nu har givit tån två vinklar, ovan den normala och nedanför sensommarens felbelastning.
Hänger ni med?

Fråga på!

Inga kommentarer: