söndag, juli 31, 2011

Varmt och skönt!

Varmt och svettigt att sko för tillfället men oj vad skönt det är!
En smula ångest kommer krypandes efter förra vintern med sina FEM månader med snö och bister kyla. Nog för att jag hellre har snö och kallt än lera och regn men helst precis som nu, gärna varmare!

Haft väldigt många akutfall vid sidan av min ordinare kundkrets denna veckan med flera operationer av hovbölder, gipsomslag, fler fall där jag fått reparera andra hovslagares misstag mm.
Här är ett exempel.



Innan jag lagt på denna sko satt en sko kant i kant med hoven. I normala fall vore detta normalt men denna hov har knappt någon vägg kvar vid markytan. Den var även sömmad så två söm i trakten var spikade i sulkanten.
Hursomhelst så ser ni här hur denna sko måste ligga. Där skon ligger nu fattas hov.



Även vinkeln på hoven var rejält tillbakatagen så hoven tenderade till att bli framåt bruten i tåaxeln. Långsiktigt kan detta innebära en förändring av hovbenet.
Endast två söm gick att sätta på varje sida. Resten sattes fast i plasten.






Tyvärr glömde jag ta bilden på den färdiga hoven men bakom plastfoliet ser ni hur plasten byggts upp där hovväggen saknas.

Innan min skoning var hästen halt och direkt efter bekymmersfri. Kul när man får snabba resultat!

Praktikanten, Christoffer, fortsätter göra framsteg och kommer allt närmre sitt mål att kunna arbeta som hovslagare.
Må gott!




söndag, juli 24, 2011

Lugnt och stillsamt

15 hingstar på Bassholmen verkade. Alla lugna och snälla! Imponerad av Charlotte och Dan som driver betet och medhjälparna som gjorde verkningsdagen till en trevlig tillställning.
Innan betet hölls en fotoworkshop med den duktige Tony Meyer. Givetvis fotades många hästar!



Denna tagen med min telefon

Kolla gärna Tonys hemsida. tonymeyer.se

fredag, juli 22, 2011

Ett sätt att tänka

Att sko en häst känns ofta som att skapa ett konstverk där hästen är betraktaren.

Vad jag menar med det är att det estetiska går hand i hand med det funktionella.
Att sätta hästen som viktigast, att det är den som behöver funktionen och därav det estetiska och vice versa gör att stunder då hästägare inte bryr sig ett dugg hur hovarna ser ut så sänks inte standarden på arbetet.
Pusst! Lång mening!
Vad jag menar är att som ensam kritiker måste man vara öppen för att våga kritisera sig själv, hela tiden sträva efter att göra saker bättre och utvecklas.

Snart helg och ett besök på Bassholmen där hingstarna ska verkas! Kul och härligt att komma ut i skärgården bland de fritt betandes unghingstarna som lever loppan under sommaren!



Systerdotter med en av förra årets hingstar.
Trevlig fredagkväll!

Djurskyddsfall del 2

Det är alltid svårt att på en skoning reparera andras misstag/slarv och det kan ta några skoningar innan hovarna belastas så som jag strävar efter.
Har de blivit felaktigt skodda under en längre period så kan det ta upp mot ett år ibland beroende på hur skadad hästen blivit.





Den bortre hoven är ännu ej åtgärdad som synes gick det inte att komma till rätta med vinkeln denna gång.





Nåväl, bra blir det tillslut!

Djurskyddsfall

Stötte precis på ytterligare ett fall där den samme hovslagare som skott felaktigt och slarvigt, beskrivet i tidigare inlägg, även skott dessa hästar på ett ofullkomligt vis. Dvs trakterna har trasats sönder och blivit understuckna. Hovmekanismen fungerar ej vilket troligtvis påverkat ett anfall av mugg och en böld pga trycket av en av skorna har upptäckts.
Veterinär är inkopplad och det är dags att gå vidare med fallet.





En ambitiös hovslagare skulle aldrig kapa av på detta vis och låta tåkappan ligga så illa.






På bakhovarna ligger skorna så trångt att väggen vuxit över. Då har det bara gått max några veckor!






Trång och kort sko, ej riktad efter hoven.
Fusk eller okunskap?!







Notera den felaktiga vinkeln.
Återkommer med bilder efter skoning.

torsdag, juli 21, 2011

Vilda western!

Jiihaa! Westernskoning med slidingplates.









De speciella skorna används på hästar som tävlas i grenen "Reining". Där rids ett mönster med bl a spinns och slidestop där hästen glider likt ett par skidor på bakhovarna.
För att underlätta glidmomentet och framförallt för att spara på knälederna så skor man med så kallade "plates".
Denna skoning kräver vetskap om hur skorna påverkar just en specifik individ. Som i detta fall har jag dessutom smidigt ett par tåriktade skor. Därför att när hästen glider genom det lösa underlaget och ner mot det fasta så hjälper man hoven att plana ut istället för att fastna med tån i det fasta underlaget.


























Skorna har även längre traktarmar likt trails som hjälper till att balansera bakdelen i stoppet.








T ex så kan man hjälpa en häst som glider isär med bakbenen att styra ihop dem igen.









Givetvis är det en ökad risk att hästen trampar av sig skorna med så mycket utlägg och många hästar ställs under tävlingssäsongen i mindre plana rasthagar.
Hursomhelst så är det kul och intressant och även om jag har goda grundkunskaper gällande plates så är jag mycket ödmjuk mot de hovslagare som specialiserat sig på westernhästar.
Ett lysande exempel är min praktikvärd under grundutbildningen som skodde hästar som med hans kunskaper gick i mycket höga klasser.
Må gott!


tisdag, juli 19, 2011

Nytt försök då!

Tackar Irene för ett tappert försök att hitta mitt borttappade inlägg jag skrev igår. Problemet är ju att jag använder en "app" på min superhäftiga, högteknologiska, superduper smarta "smartphone". Vilken INTE autosparar! Men nu så kommer jag spara var femte minut.
Ok! Ett nytt försök, dock ej ett tretimmars inlägg men håll till godo!

Först och främst vill jag gratulera min praktikant, Björne, som lyckats få sig en plats på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, Hovslageri!
Med högsta möjliga poäng i de svåra antagningsproven med tuff konkurrens bland 60 st som blev kallade så fick han tillslut ett JA! Hipp hipp hurra!!
Grattis Björne, det är du verkligen värd efter allt slit det senaste året!



Björne in action

Själv så är det högsäsong för min del med tävlingshästar och sjukfall av diverse slag. Ofta hänger de ihop. Eller så kommer skadorna fram pga den mer intensiva ridningen. Ökad påfrestning helt enkelt!

Under sommaren har ytterligare en praktikant anslutit sig under mina vingar. Christoffer har utvecklats i rasande fart och det är en tillfredsställelse att se när det går upp ett "aha" för honom, när det förr så svåra blir självklart.


Då jag själv bl a specialiserat mig på att arbeta med diverse plaster till hovar så var det självklart att även den kunskapen skulle läras ut.


Här är Christoffers första EquiPaksula som han gjort helt på egen hand. Snyggt! (Måste nog fälla en tår!)

Dessvärre har min käre vän och kollega, Emil, fått en senskada (måste väl räknas som arbetsskada?!)
Skämt åt sido så är det mycket synd om honom just nu då han endast får gå korta promenader i koppel, inget hopp och lek eller kattjagande!


Men har får simma obegränsat i alla fall. Eller rättare sagt så har veterinären ordinerat simning.
Skönt för honom, tänker ni nu. Problemet är ju bara att Emil råkar vara en större badkruka än jag!
Dvs jag ligger väl inte högst i kurs som tvingar honom att simma varje dag...
Men de soliga och varma dagarna så tror jag han tycker det är rätt ok.
JAG klagar inte i alla fall!














Dessvärre så är ju varenda strand jag hittar försedda med dessa märkliga skyltar! Tacka vet jag skärgården!

Som sagt så är det högsäsong för min del och här kommer lite bilder med kort förklaring:



Denna bakhov har haft en hovböld vilket gjort att mediala (inre) trakten är i princip obefintlig. För att den ska få växa ned i lugn och ro så har jag skapat en avlastningssko.






Detta är en böld på en fånghäst med en trolig förändring av hovbenen. Notera den nya vinkeln på högra hoven samt brytningen i väggen på den vänstra, ännu ej åtgärdad.



Detta fall är ett fall av slarv eller okunskap av tidigare hovslagare. Hästen var skodd endast två veckor tidigare innan jag kopplades in på fallet. Den hade då blivit halt på en av hovarna och även veterinär misstänkte att det berodde på skoningen.
Det var första gången hästen blev skodd av denne Hovslagare vilket visar på hur snabbt det kan gå.


Skorna var för korta, för trånga och var ej tillpassade efter hovens form. Verkningen var otillräcklig och i fel vinkel.
Ovan ser man hur det redan blivit belastningsskador på ballar och traktvägg.
Förutom den felaktiga belastning hoven utsattes för (notera, under endast två veckor) så låses hovmekanismen så pass att blodet inte skjuts upp i benet som sig bör samt att den stötdämpade effekt den ska ha försvinner.





Samma hov efter min skoning.
Ett glädjande samtal från hästägaren några dagar senare kunde konstatera att hältan var som bortblåst och svullnaderna i benen (vilket berodde på den låsta hovmekanismen) var borta!
Det är ju kul när man med rätt skoning kan få ordning på problemet men samtidigt frustrerande att så ofta se så många fall av slarv, lathet eller okunskap hos hovslagare som hästägaren lagt sin tillit hos.

Nåväl! På återseende!


Petra Holm är den duktige fotograf som tog denna bild inför ett reklamjobb. (Är jag fotomodell nu också?! Coolt i så fall!!)
Psst! Kolla in hennes fina quarterhästar på www.hqh.nu

Blackout

Satt i tre timmar igår och skrev ett inlägg.. Hajar ni?! Tre timmar typ! Sen sa programmet "klick"!
Allt borta!! Suck..
Här är några bilder ang ämnen jag tog upp, så får jag försöka hitta nya krafter snart!